
Vaginale en urinewegaandoeningen komen regelmatig voor bij veel vrouwen en zorgen voor vervelende ongemakken. Reguliere behandelingen zoals antibiotica en antischimmelmedicatie zijn vaak effectief, maar hebben ook nadelen zoals bijwerkingen en het risico op resistentie. In dit blogartikel bespreken we de bijdrage van natuurlijke stoffen aan de vaginale en urineweggezondheid, waaronder cranberry, D-mannose, groene thee-extract en lactobacillen.
Vaginale gezondheid
Ruim 50% van alle vrouwen krijgt minimaal één keer te maken met een blaasontsteking (urineweginfectie), 75% met een candida-infectie (vaginale schimmelinfectie) en zo’n 20% met een bacteriële vaginose. Vaginale of urinewegklachten, zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, vaak kleine beetjes moeten plassen, jeuk, abnormale afscheiding en geur, zijn niet alleen fysiek ongemakkelijk maar kunnen ook emotionele en sociale druk geven. Ze kunnen dagelijkse activiteiten en intieme relaties verstoren, wat leidt tot stress, minder zelfvertrouwen of een gevoel van schaamte. Antibiotica en antischimmelmiddelen bieden soelaas, maar zorgen helaas niet voor een sterker vaginaal milieu. En daarin zit nu precies de sleutel.
Het vaginale ecosysteem versterken
Een integrale aanpak waarbij het vaginale ecosysteem wordt ondersteund, biedt perspectief, met name voor vrouwen met terugkerende klachten. Een gezond vaginaal microbioom vormt een natuurlijke barrière tegen pathogenen. In de vruchtbare levensfase van de vrouw domineren lactobacillen het vaginale milieu. Deze melkzuurbacteriën produceren melkzuur en houden de pH laag. Dit zorgt voor een stabiel, zuur milieu dat beschermt tegen schadelijke bacteriën en een natuurlijk afweermechanisme vormt. De kolonisatie door ongewenste micro-organismen wordt zo lastiger. Diverse natuurlijke middelen, zoals lactobacillen, D-mannose, groene thee-extract en cranberry-extract kunnen via verschillende werkingsmechanismen het vaginale en blaasmilieu ondersteunen zonder bijwerkingen.
Groene thee-extract en de urinewegen
De belangrijkste werkzame stoffen in groene thee-extract zijn polyfenolen zoals EGCG (epigallocatechinegallaat). Zij staan bekend om hun antioxidatieve, ontstekingsremmende én antimicrobiële werking. Uit verschillende studies blijkt dat EGCG de vorming van biofilms door E. coli kan verstoren, een belangrijke strategie van deze bacterie om zich te beschermen en te hechten aan de blaaswand. Door die biofilmvorming af te remmen, worden de bacteriën kwetsbaarder, kunnen ze makkelijker worden uitgescheiden en krijgen stoffen, zoals cranberry of D-mannose er meer vat op. In een laboratoriumstudie op 80 klinische E. coli-stammen liet groene thee-extract een sterk remmend effect zien, vooral bij hogere concentraties (4,0 mg/ml), waarbij tot 99% van de stammen in hun groei werd geremd. Zowel het volledige extract als geïsoleerd EGCG bleken effectief (Reygaert et al.).
D-Mannose
D-mannose is een natuurlijk voorkomende suiker die het lichaam niet omzet in energie. De suiker kan zich eveneens binden aan type 1 fimbriae van de E. coli-bacterie en zo onveranderd via de urine worden uitgescheiden. In een gerandomiseerde studie verlaagde suppletie met D-mannose het risico op recidief, vergelijkbaar met antibiotica, maar met minder bijwerkingen. D-mannose is inmiddels breed bekend en wordt vaak ingezet bij de preventie en behandeling van blaasontstekingen, vooral veroorzaakt door E. coli. D-mannose kan goed gecombineerd worden met cranberry (Lenger et al., Sihra et al.)
Leefstijlfactoren
Naast reguliere en natuurlijke interventies is het belangrijk oog te hebben voor leefstijlfactoren die het vaginale ecosysteem beïnvloeden. Voeding, alcoholgebruik, roken, stress en hormonale schommelingen kunnen allemaal een directe impact hebben op de samenstelling van de vaginale microbiota. Een vezelrijk voedingspatroon, gecombineerd met gefermenteerde voedingsmiddelen, kan bijdragen aan een gunstige diversiteit van zowel de intestinale als de vaginale flora. Daarentegen werken overmatige suikerinname, bewerkte voeding, tabak en alcohol juist verstorend op het slijmvlies en het immuunsysteem. Factoren zoals vaginale spoelingen, het frequent gebruik van inlegkruisjes of synthetisch ondergoed, en herhaald antibioticagebruik kunnen de vaginale pH verstoren en het aandeel lactobacillen verminderen. Hierdoor krijgen ongewenste micro-organismen, zoals E. coli, meer kans om zich te vestigen.
Een integrale aanpak voor een gezonde vaginale flora
Leefstijladvies, in combinatie met aandacht voor lokale hygiëne, vormt daarom een onmisbaar onderdeel van de preventieve strategie bij vrouwen met terugkerende urineweginfecties. Een integrale benadering die inzet op herstel en behoud van het vaginale microbioom, in combinatie met ondersteunende stoffen zoals gunstige micro-organismen, cranberry, D-mannose en groene thee-extract, kan waardevol zijn voor duurzame vaginale gezondheid van de vrouw.
Bronnen
-
Chacra, L.A, et al. (2021). Bacterial vaginosis: what do we currently know? Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, 11: 672429
-
Lenger, S. et al. (2020). D-mannose vs other agents for recurrent urinary tract infection prevention in adult women: a systematic review and meta-analysis. American Journal Obstet Gynecol, 223(2): 265.e1-265.e13
-
Reygaert, W., Jusufi, I. (2013). Green tea as an effective antimicrobial for urinary tract infections caused by Escherichia coli. Frontiers Mircrobiology, volume 4
-
Sihra, N., et al. (2018). Nonantibiotic prevention and management of recurrent UTIs. Nature Reviews Urology.
-
Stephens, J.H., et al. (2023). Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Systematic Review