Oestrogeendominantie doorheen het leven van de vrouw

Korte inhoud

In tegenstelling tot de meeste diersoorten, doorstaan de meeste vrouwen bij mensen de menopauze zonder significante problemen. Hoewel een aanzienlijk aantal vrouwen tijdens de peri- en postmenopauzale fase diverse klachten ervaart, wordt deze fase niet als een ziekte beschouwd. Desondanks worden aan menopauzale vrouwen vaak medicijnen voorgeschreven, zoals synthetische hormonen, om symptomen gerelateerd aan de oestrogeendeficiëntie van de menopauze te behandelen.

Interessant is dat de premenopauzale periode - de ongeveer 10 jaar voorafgaand aan de menopauze, vaak gekenmerkt wordt door een overvloed aan oestrogenen, waarbij ongeveer 20% van de vrouwen bepaalde klachten ervaart. Dit roept vragen op: Waarom is dit zo? Is dit altijd al het geval geweest? Kunnen deze verschijnselen ook na de menopauze voorkomen? Welke factoren kunnen hieraan ten grondslag liggen? En belangrijker, wat kunnen we eraan doen?

Dr. Jos Opheide zal tijdens dit symposium antwoorden bieden op deze intrigerende vragen. Hij zal niet alleen de klinische aspecten verhelderen, maar ook de verbanden met andere lichaamssystemen, zoals de schildklier, histamine en gluten, belichten aan de hand van praktijk- voorbeelden.

Spreker: Dr. Jos Opheide (vaatchirurg)

PROGRAMMA
 • 19u00 - 19u45: Ontvangst en (brood)maaltijd
 • 19u45 - 21u45: Lezing Dr. Opheide
 • 21u45 - 22u00: Q&A
 • 22u00 - 22u30: Network & Drinks

 

DATA
 • Antwerpen: di 23 april 2024
 • Oostkamp: do 25 april 2024
 • Beringen: do 2 mei 2024
 • Online: beschikbaar vanaf do 23 mei 2024
  Er zal een algemene communicatie worden verspreid omtrent de beschikbaarheid van het online symposium over "Oestrogeendominantie", zodat u als
  medisch professional zich niet langer afzonderlijk hoeft in te schrijven.

 

Inschrijven

 

Dinsdag 23 april
Van der Valk Bussiness Center
Donderdag 25 april
Van der Valk Hotel
Donderdag 2 mei
Mezzo Hotel & Business Center

Spreker: Dr. Jos Opheide

Dr. Jos Opheide vervult momenteel de rol van hoofdarts in Ziekenhuis Geel, waar hij zich inzet om de instelling toekomstbestendig te maken door de focus te verschuiven naar gezondheidsbevordering, in plaats van uitsluitend ziektebehandeling. Met een indrukwekkende staat van dienst als vaatchirurg gedurende 30 jaar in Ziekenhuis Geel, heeft hij diepgaand inzicht verworven in hoe levensstijl niet alleen de basis vormt voor hart- en vaataandoeningen, maar ook hoe verschillende aandoeningen met elkaar verbonden kunnen zijn in het lichaam.

Zijn gedrevenheid komt tot uiting in zijn actieve zoektocht naar oorzakelijke verbanden bij aandoeningen die voornamelijk symptomatisch worden behandeld, en hij zet zich gepassioneerd in om op een goed onderbouwde manier met deze uitdagingen om te gaan.